top of page

Avloppsvatten forsar ut i Östersjön

  • savethebalticsea
  • 18 sep. 2019
  • 2 min läsning

Uppdaterat: 25 sep. 2019

Tisdagen den 27 augusti så sprack en ledning till Polens största avloppsverk utanför Warszawa. Detta hölls hemligt en tid, de upptäcktes kl. 5 på morgonen men rapporterades inte förrän kl. 12 runt lunch till presidenten Rafał Trzaskowski. Militär har sedan den 1:a September byggt på en pontonbro som blev klar den 3:e September. Med hjälp av den kan man placera ledningar som leder avloppsvattnet förbi läckan och vidare till rören som går till reningsverket Czajka.



Detta har gjort att omkring 2,3 ton fosfor släpps ut i Östersjön varje dygn, de är 3 000 liter smutsigt avloppsvatten som förorenar Östersjön varje sekund. Denna fosforn orsakar en enorm algblomning och försurning i havet. Syrebristen är nu så enorm att vissa fiskar inte klarar av att leva där längre. Men vad denna läckan har påmint oss om allra mest är hur de va innan Polen gick med i EU och då nästan allt avloppsvatten skickades direkt ut i Östersjön.


Bo Gustafsson, chef för Baltic Nest Institute säger så här...


– För vår del är det inget att oroa sig, men det är möjligt att någon effekt kan märkas lokalt i floden. Man ska väl inte bada vid röret, men om de lyckas stoppa det inom rimlig tid så är det en väldig liten förändring, säger Bo Gustafsson.


– Floden är väldigt stor, en av de största runt Östersjöområdet. Baserat på informationen vi har beräknar vi att det rör sig om något ton fosfor per dag, men det ska sättas i relation till att floden tillförs ungefär 5.000 ton fosfor per år med variationer beroende på väder och vind.


– Fosfor är en viktig del i övergödningen av Östersjön och det är viktigt att stoppa alla onödiga källor, men de akuta problemen vi har är skapade av hundra års synder. Det är svårt att bli av med och försvinner framför allt när det begravs i havsbottens sediment eller när det förs ut i havet via Bält och Kattegatt, men halveringstakten är ungefär 30 år och vi kämpar fortfarande hårt med rekordutsläppen från mitten av 1980-talet.


Hjälp oss att rädda Östersjön genom att skänka pengar till WWF https://www.wwf.se/stod/swishgava/



 
 
 

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Save the baltic sea

©2019 by savethebalticsea. Proudly created with Wix.com

bottom of page